Z Kuşağı - Sosyolojik Bağlamda Kuşaklar -Prof. Dr. Özcan GÜNGÖR
Görüldüğü kadarıyla gelecek nesiller hakkında yapılan tiplemeler, şimdiki neslin umut ve endişelerinin geleceğe ilişkin projeksiyonlarıdır denebilir. Çünkü içinde yaşanılan çağ ve yerine getirilen/getirilemeyen sorumluluk ve problemleri, şimdiki nesil gelecek nesil yüzünden okuyarak bir tipleme ve değerlendirme yapmaktadır. Aslında bu tiplemeler değişimi anlamayı kolaylaştırmak için yapılmaktadır. Bu değişimden mutlu ve umutlu olanlar gençliği bu değişimin havarileri olarak gördüğünden överken, memnun olmayanlar ise genç kuşağı adeta günah keçisi olarak görerek değişimin birincil müsebbibi olarak görmektedirler.
Bu bağlamda bir kitap formatına kavuşan ve uzun soluklu bir çalışma sonucu ortaya çıkan elinizdeki metnin yazarlarının temel gayesi, Z Kuşağı diye sosyolojik literatürde isimlendirilen ve olumlu-olumsuz toplumsal algıda yer eden olgunun, gerçekte ne olduğu, nasıl ortaya çıktığı, neden böyle isimlendirildiği gibi pek çok soruya veriler üzerinden cevap aramaktır. Bu çerçevede Z Kuşağının Türkiye algılarının ortaya konulması çalışmayı benzerlerinden ayırmaktadır. Bu amaçla çalışma AND Center araştırma ekibi tarafından Z kuşağının sosyolojik olarak bütün boyutlarıyla teorik ve uygulamalı olarak ele alınmasını kendisine problem edinmiştir.
Ülkemiz için kabul etmek gerekir ki yaşlı ve orta kuşak, sanayileşme çağında geride kaldı ama yeni yetişen gençlik dijital çağa hazırlıklı ve daha donanımlı geliyor. Yeter ki orta ve üst kuşak, yüz yıllardır kendi kuşaklarının endişeleri ve bir önceki nesli beğenmediği gibi bu gençlerin hızını kesmesin, dijital kaynakları ellerinden almaya kalkmasın. Geleceğimizi aidiyetlerini sağlam tutan, dijital çağın enstrümanlarını iyi kurgulayan ve kullanan Zafer Kuşağına milletimizi ancak tekno-fest geçlerimiz kurduğu sürece, yarınlarımız aydınlık olacaktır.